Kokius įrankius pasirinkti skirtingų paviršių dažymui?

2024-09-06, autorius Žydrūnas

Dažymas – vienas paprasčiausių ir populiariausių būdų atnaujinti namų interjerą ar eksterjerą. Nors dažymo procesui ir rezultato kokybei daug įtakos turi pasirinkti dažai, ne mažiau svarbu šiam darbui naudojami įrankiai. Teisingai parinkti voleliai, teptukai ir kitos priemonės padės ne tik pasiekti tobulą rezultatą, bet ir sutaupyti laiko bei pastangų. Šiame straipsnyje aptarsime skirtingus dažymo įrankius ir jų tinkamumą skirtingiems paviršiams.

Voleliai 

Volelis dažniausiai pasirenkamas tada, kai reikia dažyti didesnius plokščio paviršiaus plotus, pavyzdžiui sienas ar lubas. Dažymo voleliai gali būti gaminami iš įvairių medžiagų: poliesterio, poliamido, mikropluošto, natūralaus ar dirbtinio plauko. Kiekviena medžiaga, priklausomai nuo naudojamų dažų rūšies, turi savo privalumų. Svarbu atkreipti dėmesį ir į volelio plauko ilgį – trumpas plaukas (4–9 mm) geriau tinka lygiems paviršiams, nes sukuria itin lygų dažų sluoksnį. Ilgesni plaukeliai (12–25 mm) paprastai naudojami šiurkštiems paviršiams, pavyzdžiui, tinkuotoms sienoms, nes leidžia dažams geriau įsigerti ir padeda lengviau užpildyti nelygumus.

Teptukai – detalėms ir sudėtingesniems paviršiams

Nors volelis puikiai tinka dideliems plotams, teptukas reikalingas, kai reikia detalaus darbo. Dažniausiai jie naudojami, kai dažomos siauresnės zonos, pavyzdžiui, kampai, briaunos. Taip pat, kai dažomas nelygus ar ornamentuotas paviršius, kuriame volelis negali tolygiai pasiekti visų vietų. Teptukai dažymui būna skirtingų dydžių, formų ir medžiagų, o jų pasirinkimas priklauso nuo dažų rūšies bei paviršiaus tipo.

Skirtingų paviršių (betono, mūro, medžio ir kt.) tekstūra ir savybės lemia, kokie dažymo įrankiai bus tinkamiausi ir užtikrins geriausią dažų padengimą bei paviršiaus apsaugą. Taigi, kokius volelius ir teptukus geriausia naudoti skirtingiems paviršiams?

Betonas, plytų mūras (plytos, akmuo)

Betonas yra kietas ir gana šiurkštus paviršius, kuriam reikalingi specialūs įrankiai, užtikrinantys gilų dažų įsiskverbimą ir tolygų padengimą. Mūro paviršiai, ypač plytos, dažnai turi nelygumų, siūlių, poras ir šiurkščią tekstūrą, todėl čia reikalingi ilgesni šereliai, kurie padės dažams geriau įsiskverbti ir pasiekti giliausias vietas.

  • Voleliai. Tiek betonui, tiek mūrui geriausia rinktis volelį su ilgesniais plaukeliais (12–25 mm). Plaukeliai turi būti pagaminti iš tvirtos medžiagos, pavyzdžiui, poliamido arba poliakrilo, kad jie lengvai pasiektų visas paviršiaus vietas, užpildytų plyšius ir padėtų gražiai išlyginti dažų sluoksnį. 
  • Teptukai. Jei norite dažyti sunkiai prieinamas vietas, pavyzdžiui, kampus, naudokite teptukus su ilgesniais šereliais, kurie padės geriau užpildyti poras ir betono įtrūkimus. 

Medis

Medinis paviršius gali būti lygus (obliuotas) arba šiurkštus, priklausomai nuo to, ar jis apdorotas. Medžiui svarbu naudoti įrankius, kurie leidžia dažams gerai įsigerti ir sukuria vientisą, tolygų sluoksnį.

  • Voleliai. Jei dažote ar lakuojate lygų medinį paviršių, pavyzdžiui, besiūles grindis, parketą ar medžiu padengtas sienas, rinkitės trumpesnio plauko volelius (4–9 mm). Tai užtikrins tolygų dažų padengimą, o neapdorotam medžiui arba paviršiui su gilesniais grioveliais naudokite vidutinio plauko volelius (10–15 mm), kad dažai geriau įsigertų į poras.
  • Teptukai. Mažesniems paviršiams ar medinėms detalėms labiau tiks teptukas. Ypač tais atvejais, kuomet medieną dažais dengiate pirmą kartą bei tuomet, kai ją antiseptikuojate ar gruntuojate. Tokias medžiagas teptukas geriau įtrina į medienos paviršių ir taip užtikrina gilesnį jų įsiskverbimą. Norint išgauti ypatingai lygų paviršių, rinkitės švelnių ir ilgų šerelių teptukus. Paprastai medienos apdailai naudojami dažai, dažyvės, alyvos ar lakai būna skystesnės konsistencijos, todėl patartina rinktis storesnį teptuką, kuris savyje sulaikys didesnį kiekį medžiagos. Taip potėpiai bus ilgesni ir tolygesni, o užteptas sluoksnis lengviau išsilygins. Mažesni ploni teptukai yra tinkami mažesniems ir detalesniems medienos paviršiams ar gaminiams, tokiems kaip langų rėmai, durys, baldai ar žaislai. 

Gipsas (gipso kartonas)

Gipso paviršiai paprastai būna lygūs ir reikalauja kruopštaus paruošimo bei dažymo, kad būtų užtikrintas tolygus rezultatas, be dryžių ir nelygumų.

  • Voleliai. Šiam darbui naudokite trumpesnio plauko volelius (4–9 mm), kurie leis padengti lygius gipso paviršius tolygiai, nepaliekant ruožų. Vidiniams kampams nudažyti rekomenduojame naudoti specialų volelį, skirtą būtent kampų dažymui. Jį naudojant suvienodinsite kampo ir sienos dažų paviršiaus faktūrą.
  • Teptukai. Kadangi gipsas yra lygus paviršius, dažant reikalingas tik minimalaus įsiskverbimas į poras. Tam puikiai tinka sintetiniai teptukai trumpesniais šereliais, užtikrinantys tolygų dažų paskirstymą ir dailiai padengiantys smulkesnes detales.

Tinkas

Tinkuoti paviršiai gali būti lygūs arba šiurkštūs, todėl tinkamas įrankių pasirinkimas priklauso nuo paviršiaus būklės.

  • Voleliai. Jei paviršius lygus, naudokite trumpo plaukelio volelius (4–9 mm), o jei tinkas šiurkštus ar nelygus, rinkitės ilgesnio plaukelio volelius (mažiausiai 12 mm), kad pasiektumėte visus nelygumus.
  • Teptukai. Platūs, trumpo ar ilgo plauko teptukai šiuo atveju tiks tiek detaliems darbams, tiek kampų dažymui.

Metalas

Metalinis paviršius dažniausiai būna lygus, tačiau reikia užtikrinti gerą dažų sukibimą su paviršiumi ir kruopštų visų paviršiaus vietų padengimą, kad būtų užtikrinta apsauga nuo rūdžių.

  • Voleliai. Metalui dažyti rinkitės labai trumpo plaukelio volelius (4 mm) arba poroloninius volelius, kad būtų užtikrintas lygus ir tolygus dažų padengimas be nepageidaujamų žymių. Dažant vamzdžius ar apvalias detales (porankius, baldus ar pan.) naudokite specialų lenktą volelį. Jis palengvins ir paspartins dažymo darbus.
  • Teptukai. Metalui taip pat tinka teptukai su ilgais šereliais, kurie gali lengvai pasiekti mažesnes ertmes ir užtikrinti lygų sluoksnį, ypač dažant tokias vietas kaip turėklai ar vamzdžiai. Storas teptukas tiks labiau, nes savyje laikys didesnį kiekį dažų, o tai užtikrins ilgesnius potepius ir lygesni dažų susiliejimą. Prieš dažant metalus rekomenduojama atlikti bandomuosius dažymus, kad išvengtumėte dažų nutekėjimų ar netolygumo.

Renkantis dažymo įrankius, būtina atsižvelgti į paviršiaus tipą, dažų bei įrankių savybes. Būtina atkreipti dėmesį į dažų sudėtį. Jeigu dažai yra organinio skiediklio pagrindu ar susideda iš dviejų komponentų (pavyzdžiui, kaip epoksidiniai ar poliuretaniniai dažai su rūgštiniu kietikliu), būtinai rinkitės tam tinkamą volelį ar teptuką, nes agresyvus skiediklis / kietiklis gali tirpinti jo medžiagas ir paviršius gausis nelygus, atsiras volelio raštas ar dažuose liks teptuko šerelių. Papraščiau bus jeigu dažysite vandens pagrindo dažais, nes jiems tiks visi dažymo įrankiai, nepriklausomai nuo to iš kokių medžiagų jie bus pagaminti.  Pasirinkę tinkamas priemones galėsite efektyviai atlikti darbus ir pasiekti puikų rezultatą. Apsilankykite Spalvų saloje ir išsirinkite kokybiškus dažymo įrankius savo poreikiams jau dabar!

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą