Kaip paruošti medinį fasadą perdažymui ir kokią spalvą rinktis?

2024-06-05, autorius Žydrūnas

Atėjus šiltesniems orams norite atnaujinti bei pagyvinti medinio namo ar sodo namelio fasadą? Fasado perdažymas – paprastas ir nebrangus būdas pakeisti jo išvaizdą ir suteikti daugiau spalvų bei individualumo. Dalinamės naudingais patarimais, kaip paruošti medinį fasadą dažymui ir kokias spalvas jam pasirinkti.

Senų dažų bei nešvarumų šalinimas

Namo fasadą pamatome pirmiausia, todėl norint, kad jis atrodytų gražiai ir estetiškai, svarbu rūpestingai jį prižiūrėti ir reguliariai perdažyti. Dėl atšiaurių žiemos oro sąlygų ir drėgmės medinio fasado dažai gali sutrūkinėti ar pradėti luptis, o neretai – atsirasti ir pelėsis ar grybelis. Todėl visų pirma reikėtų pasirūpinti kruopščiu medienos nuvalymu – šiam darbui geriausia pasirinkti sausą dieną. Purvą ir įprastus nešvarumus galite valyti tiesiog sausu šepetėliu, jei reikia – taip pat ir vandeniu. Tačiau jei susidūrėte su pelėsiais ar grybeliais, jiems prireiks specialių priemonių. Rekomenduojame tam rinktis valiklius, skirtus grybelių, dumblių, pelėsių, samanų ir kerpių šalinimui nuo pastatų ir kitų paviršių, bei apsaugai nuo jų susidarymo. Fasadą nuvalius, svarbu pašalinti ir prastai atrodančius, suskilinėjusius, atsilaupiusius senus dažus. Juos šalinti galima tiek mechaniniu (gramdymas, šlifavimas), tiek cheminiu būdu (kai dažai šalinami specialiomis cheminėmis priemonėmis). 

Paviršiaus paruošimas dažymui

Pašalinus dažus, šiurkščias ir nelygias fasado vietas rekomenduojama nušlifuoti – tam puikiai tiks kokybiškas švitrinis popierius. Jei senieji dažai yra visiškai pašalinti arba mediena yra nauja – reikėtų naudoti medienos antiseptikus ir pasirūpinti jos gruntavimu. Gruntas gerai sukimba su švariu paviršiumi, didina apdailos dažų ilgaamžiškumą ir užtikrina veiksmingą medienos apsaugą. Medienos antiseptikų paskirtis – medienos apsauga nuo puvimo, grybelio ar pelėsio. Išdžiūvusį fasadą galima pradėti dažyti pasirinktais dažais.

Populiariausios dažų spalvos mediniam fasadui

Renkantis, kokia spalva dažyti medinį fasadą, turėkite omenyje, kad kuo spalva yra  šviesesnė ir šaltesnė, tuo mažiau šviesos sugeriama ir dažai dėl to blunka lėčiau. Tačiau ant itin šviesių spalvų purvas ir nešvarumai matosi ryškiau. Taigi galutinis dažų pasirinkimas priklausys nuo jūsų norų ir poreikių. Mediniams fasadams puikiai tinka žemės spalvos – gilūs rudi, žali, bordo tonai, kurie puikiai prisitaiko prie aplinkos. Taip pat itin mėgstami yra ir neutralūs balti, pilki ar smėlio spalvos atspalviai, kurie neerzina ir sukuria subtilų, jaukų ir estetiškai patrauklų įvaizdį. Jei mėgstate kontrastus ir norite įnešti daugiau gyvybingumo – galite fasadą dažyti viena spalva, o akcentams rinktis išraiškingą priešingą toną. Pavyzdžiui, jei nuspręsite namelį dažyti tamsiai žalia ar pilka spalva, tai langines ar kitus akcentus galite nudažyti baltai. Na, o jei norisi vientiso ir harmoningo vaizdo, rinkitės panašius tarpusavyje derančius atspalvius. 

Fasado dažymas – puikus būdas pagražinti medinio namo išorę ir sukurti jaukią aplinką, kurioje norisi būti. Spalvų saloje rasite platų pasirinkimą priemonių, skirtų medienos valymui, priežiūrai bei dažymui. Apsilankykite jau dabar ir išsirinkite mėgstamiausią dažų spalvą bei kokybiškas priemones medinio fasado apsaugai ir atnaujinimui. 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą