Ruošiatės glaistyti? Kokių įrankių jums gali prireikti?

2024-09-23, autorius Žydrūnas

Glaistymas – vienas svarbiausių apdailos darbų. Norint užtikrinti kokybišką rezultatą, šiam darbui reikia tinkamų įrankių. Jų pasirinkimas išties platus, tad suprasti, ko jums reikia gali būti sunku. Pristatome pagrindinius meistrų naudojamus įrankius, kurie jums padės  pasiekti nepriekaištingą rezultatą. 

Volelis 

Glaistymo volelis – itin naudingas įrankis, kai reikia greitai ir efektyviai padengti didelius sienos plotus. Paprastai, kai glaistomi nedideli plotai ar sunkiai prieinamos vietos, glaisto užnešimui naudojamos glaistyklės, tačiau glaistant didelius plotus volelis leidžia sutaupyti laiko ir pastangų. Glaistymui galite rinktis volelį su standartine rankena arba tvirtinti jį ant teleskopinio koto, kurio pagalba galėsite glaistą tolygiai paskirstyti per visą sienos plotą net esant aukštesnėms patalpoms. Užtepus glaistą voleliu, būtina operatyviai išlyginti jį mentele. 

Glaistyklės

Glaistyklė – pagrindinis glaistymo įrankis, be kurio neapsieisite. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis glaistyklę savo projektui?

Skirstymas pagal kampus. Vidaus darbams dažniausiai naudojamos glaistyklės stačiais kampais. Jos leidžia lengvai pasiekti sienų kampus ir tiksliai užpildyti sunkiai prieinamus tarpus. Tuo tarpu fasado darbams, kai glaistomos didelės, lygesnės erdvės, patogiau naudoti glaistykles užapvalintais kampais, nes jos leidžia švelniau paskirstyti glaistą, nepaliekant ryškių, nelygių kraštų.

Rankenos patogumas. Kad glaistyti būtų patogu ir greitai nepavargtumėte, svarbu pasirinkti glaistyklę su patogia rankena. Ergonomiškas dizainas leidžia išvengti rankų nuovargio ilgesnio darbo metu. Norint glaistyti didelius plotus, verta apsvarstyti ir papildomų priedų įsigijimą, tokių kaip teleskopiniai kotai ar adapteriai, kurie leidžia pasiekti sunkiau prieinamas vietas, lengviau padengti aukštai esančius paviršius ir sutaupyti laiko bei energijos. Rekomenduojame išbandyti kokybiškas Storch Flexogrip bei Flexogrip Alustar glaistykles, kurios yra ne tik patogios, bet ir itin patvarios. 

Dydis. Glaistyklių dydį turėtumėte rinktis atsižvelgiant į paviršių, kurį reikia glaistyti.  Smulkiems darbams, pavyzdžiui kampams ar nedidelėms korekcijoms tiks mažesnės, 10–25 mm pločio glaistyklės. Dideliems plotams, pavyzdžiui, didelėms sienoms padengti, patogesnės bus plačios iki 120 mm glaistyklės.

Įrankiai šlifavimui

Po glaistymo seka kitas svarbus etapas – šlifavimas. Šis procesas padeda pašalinti bet kokius nelygumus, galimus trūkumus ar perteklius ir užtikrina tobulai lygų paviršių, tinkamą tolimesnei apdailai, pavyzdžiui, dažymui ar tapetavimui. Tiesa, paviršiaus šlifavimo gali prireikti ir prieš glaistymą, jei reikia pašalinti trūkumus ar medžiagų likučius. Šlifavimui galite naudoti specialias kempines arba popierių. Skirtingi popieriaus grūdėtumo lygiai (nurodyti kaip „P“ skaičius) atlieka skirtingas funkcijas. Šiurkštesnis popierius (pvz., P60 ar P80) labiau tinkamas paviršiaus paruošimui (jei reikia nuo jo pašalinti nešvarumus, seno glaisto likučius ir pan.), o smulkesnis popierius (P120, P150 ar P180) naudojamas baigiamajam paviršiaus išlyginimui po glaistymo. Kad popieriumi šveisti būtų lengviau ir jis per daug nejudėtų, rekomenduojama naudoti šlifavimo popieriaus laikiklį. Jeigu turite patirties šį procesą galite atlikti efektyviau su specialias elektriniais šveitimo įrankiais prie kurių lipdosi šveitimo diskeliai.

Naudojant tinkamus įrankius glaistymo procesas tampa kur kas efektyvesnis ir lengvesnis. Volelis, kokybiškos glaistyklės bei šlifavimo priemonės padės pasiekti gražų ir tolygų rezultatą. Apsilankykite Spalvų saloje ir išsirinkite glaistymo įrankius savo projektui. 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą