Neigiamas žvyrkelių poveikis sveikatai ir aplinkai - ką daryti?

2024-07-15, autorius Žydrūnas

Žvyruotų kelių dulkės yra ne tik nepatogumas – jos kelia sveikatos, aplinkosaugos bei infrastruktūros problemų. Supratimas, kodėl būtina dulkėtumą kontroliuoti, ir veiksmingų dulkėtumo mažinimo priemonių naudojimas yra esminiai žingsniai siekiant užtikrinti saugesnę, švaresnę ir tvaresnę aplinką. 

Sveikata ir sauga

Dvi svarbios priežastys, kodėl reikia mažinti kelių dulkėtumą – tai dulkių poveikis sveikatai ir sukeliamas pavojus kelyje. Žvyrkelių dulkėse yra smulkių kietųjų dalelių, kurias lengva įkvėpti. Šios dalelės gali prasiskverbti giliai į plaučius ir net patekti į kraują, taip sukeldamos rimtų kvėpavimo takų, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų ir kitų sveikatos problemų. Ilgalaikis kvėpavimas dulkėmis gali paaštrinti tokias ligas kaip astma, bronchitas ir gerokai pabloginti gyvenimo kokybę, ypač tiems žmonėms, kurie gyvena netoliese neasfaltuotų kelių. Be to, dulkės mažina matomumą, todėl susidaro pavojingos sąlygos vairavimui ir didėja eismo įvykių tikimybė. 

Poveikis aplinkai ir infrastruktūrai

Lietuvoje yra 5 280 km kelių su žvyro danga. Šių kelių dulkės nusėda ne tik ant augalų, greta esančių pastatų, automobilių, bet ir ant netoliese esančio dirvožemio bei vandens telkinių. Didelis užterštumas gali turėti poveikį vietos ekosistemoms, kenkti augalams ir vandens organizmams. Pavyzdžiui, kartu su dulkių dalelėmis gali persinešti teršalai, keičiantys dirvožemio bei vandens pH lygį ir kenkti žuvims ar pasėliams. 

Laukiniai ar naminiai gyvūnai taip pat gali įkvėpti ar praryti dulkių, kurių didelis kiekis gali sukelti sveikatos problemų. Dulkėtumo mažinimas yra gyvybiškai svarbus, siekiant išsaugoti biologinę įvairovę ir išlaikyti ekosistemas sveikas.

Kelių dulkės taip pat prisideda prie greitesnio žvyrkelių vientisumo irimo, todėl didėja priežiūros išlaidos ir sutrumpėja tokių kelių eksploatavimo trukmė. Reikia dažniau atlikti remonto darbus, o tai gali būti didelė našta ne tik aplinkiniams gyventojams bet ir savivaldybėms bei valdžios institucijoms. 

Kaip sumažinti kelių dulkėjimą? 

Rinkoje egzistuoja veiksmingos dulkių mažinimo priemonės – pristatome jums efektyvius produktus, padedančius kontroliuoti žvyruotų kelių dulkėtumą:

  • CC Road“. Tai veiksminga priemonė, skirta dulkėms nuo žvyruotų kelių dangos šalinti. Gaminys pritaikytas žvyruotų rajoninių kelių, autostradų, statybos objektų, privažiuojamųjų kelių dangoms tvarkyti. Vienam m2 užteks 0,3-1 kg „CC Road“ priemonės. Priemonė yra biri, naudojama ant šlapio arba sušlapinto žvyrkelioo. Produktas traukia drėgmę iš oro, tokiu būdu palaikydamas kelio dangą drėgną ir sumažindamas dulkėtumą. 

 

  • „Vincents polyline DUSTOFF“. Tai paruošta naudoti skysta priemonė, skirta šalinti žvyrkelių dulkėms. Produktą „DUSTOFF" galima naudoti žvyrkeliams, kurių viršutinio sluoksnio granuliometrinės struktūros modulis yra ne mažesnis kaip 2,0 mm. Šia priemone galima tvarkyti tiek naujas, tiek senas žvyruotų kelių dangas. Vieno litro „DUSTOFF“ užteks 2-3 m2.

 

Kelių dulkėjimo mažinimui skirti preparatai įsiskverbia į paviršių ir jį stabilizuoja. Jų pagalba žvyruotuose keliuose, statybų vietose, privažiavimuose, intensyvaus eismo vietose galima užtikrinti geresnę dulkių kontrolę bei saugesnes ir švaresnes sąlygas vairuotojams, keleiviams bei aplinkiniams gyventojams. Taip pat, sumažinti aplinkos taršą ir prailginti žvyruotų kelių eksploatavimo laiką. Gyvenate greta žvyruotų kelių? Nedvejokite ir išbandykite šias veiksmingas priemones!

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą