Dažyk kaip profesionalas: įrankiai ir priemonės, kurias dažytojai naudoja kasdien

2024-10-14, autorius Žydrūnas

Dažymas – tai ne tik būdas atnaujinti namų interjerą, bet ir kruopštumo bei pasiruošimo reikalaujantis procesas. Norint pasiekti geriausių rezultatų, svarbu pasirinkti tinkamus įrankius ir apsaugos priemones. Be ko savo darbe neapsieina profesionalūs dažymo meistrai?

Gruntavimo įrankiai

Prieš dažant sienas, labai svarbu paviršių nugruntuoti. Taip paviršius tampa lygesnis, susiriša paviršiuje esančios medžiagos ir geriau kimba medžiagos, kuriomis paviršių dengiate po gruntavimo. Šiam darbui geriausiai tinka trumpo plauko voleliai – naudodami juos, greitai ir tolygiai padengsite didelius paviršius. Kampams bei sunkiau prieinamoms vietoms taip pat galite naudoti teptuką. 

Dažymo voleliai

Vienas svarbiausių dažytojo įrankių yra dažymo volelis, leidžiantis greitai ir lengvai padengti didelius plokščio paviršiaus plotus. Voleliai gaminami iš įvairių medžiagų: natūralaus ar dirbtinio plauko, poliamido, mikropluošto ar poliesterio. Volelį reikėtų rinktis pagal naudojamą dažų rūšį ir paviršiaus tipą (lygus arba šiurkštus). Trumpo plauko voleliai (4–9 mm) geriau tinka lygiems paviršiams, nes leidžia sukurti itin lygų dažų sluoksnį. Tuo tarpu ilgesni plaukeliai (12–25 mm) paprastai naudojami šiurkštiems paviršiams, pavyzdžiui, tinkuotoms sienoms, nes leidžia dažams geriau įsigerti užpildyti nelygumus. Jei dažote lengvai pasiekiamus paviršius, volelis gali būti naudojamas su trumpa rankena. Jei dažote aukštas patalpas ir norite pagreitinti dažymo darbus galite naudoti volelį su teleskopiniu kotu. Vidinių kampų dažymui rekomenduojame rinktis specialiai tam pritaikytus volelius

Dažymo teptukai

Nors volelis puikiai tinka dideliems plotams, teptukas reikalingas, kai reikia detalaus darbo. Dažniausiai jie naudojami, kai dažomos siauresnės zonos, pavyzdžiui, kampai, briaunos. Taip pat, kai dažomas nelygus ar ornamentuotas paviršius, kuriame volelis negali tolygiai pasiekti visų vietų. Teptukai būna sintetiniai, natūralių šerelių arba mišrūs. Jų pasirinkimas priklauso nuo paviršiaus tipo ir naudojamų dažų. Teptukai iš nailono, poliesterio ar mišrių sintetinių pluoštų labiausiai tinka vandens pagrindu pagamintiems dažams, nes negeria vandens ir ilgiau nepraranda formos. Natūralūs teptukai puikiai tinka aliejiniams dažams, gruntui, impregnavimo medžiagoms bei lakams. Mišrūs teptukai (gaminami iš natūralaus ir sintetinio pluošto mišinio) tinka tiek aliejiniams, tiek vandens pagrindu pagamintiems dažams.

Dažų kibirai ir maišytuvai

Dažant sieną, volelio tiesiai į dažų talpą nepamirkysite - dažnu atveju jis netilps, o taip pat tai būtų labai nepatogu. Todėl dažytojai naudoja tam pritaikytus kibirus ir specialias voneles, kur pila sumaišytus dažus, mirko volelį bei pašalina dažų perteklių. Paprastai šios priemonės gaminamos iš plastiko ir gali būti naudojamos daug kartų – reikia tik kruopščiai jas išplauti po kiekvieno dažymo arba naudoti vonelės dydžiui tinkantį įdėklą. Prieš dažymą, atidarius kibirą, rekomenduojama įsitikinti ar spalva atitinka jūsų išsirinktą toną, bei visą dažų kiekį gerai išmaišyti. Meistrai naudoja specialius dažų maišytuvus, kurie padeda užtikrinti tolygų dažų išmaišymą visame kibiro tūryje. Pilkite dažus į dažymo vonelę ir pradėkite dažymo darbus tik įsitikinę, kad dažai yra tinkamai paruošti.

Apsauginės priemonės

Dažytojo darbe svarbūs ne tik darbo įrankiai, bet ir apsauginės priemonės. Norėdami apsaugoti drabužius nuo dažų, dulkių ir nešvarumų meistrai naudoja specialius dažytojo kombinezonus, o tam, kad apsaugotų rankas – apsaugines pirštines. Dažant taip pat rekomenduojama naudoti ir apsauginius akinius – taip išvengsite nepageidaujamų medžiagų ar dulkių patekimo į akis. 

Pasiruošimas dažymui: dažymo juostos, popierius ir plėvelė

Prieš pradedant dažyti, svarbu pasirūpinti patalpų apsauga, kad dažais neaptaškytumėte grindų, lubų, langų, rankenų, baldų ir kitų jums svarbių daiktų. Tam naudokite apsauginę plėvelę, polietileno uždangą, specialų popierių ir dažymo juostas. Uždenkite kampus, rankenas, rozetes, langus ir visas vietas, kurias reikia apsaugoti. Tokiu būdu ne tik išvengsite nepageidaujamų dėmių, bet ir sutrumpinsite laiką, reikalingą tvarkymuisi po dažymo darbų.

Pasirinkus tinkamus įrankius ir apsaugos priemones, darbai tampa žymiai paprastesni ir efektyvesni. Apsilankykite Spalvų saloje, kur rasite viską, ko gali prireikti dažymo darbams!

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą