Norite išskirtinio interjero? Praktiniai patarimai sienų dažymui „Ombre“ stiliumi

2024-07-01, autorius Žydrūnas

Interjero dizaine sienos atlieka svarbų vaidmenį kuriant bendrą patalpų atmosferą. Viena iš pastaraisiais metais išpopuliarėjusių interjero tendencijų – sienų dažymas ombre stiliumi. Šia technika sukuriamas stulbinantis vizualinis efektas, galintis paįvairinti bet kokią erdvę. Tačiau kas tiksliai yra „Ombre“ sienų dažymas ir kaip jis turi būti atliekamas, norint pasiekti puikų rezultatą? 

Ką reiškia sienų dažymas „Ombre“ stiliumi ir kokią įtaką jis turi erdvėms?

Terminas „Ombre“ yra kilęs iš prancūziško žodžio, reiškiančio šešėlį. Ombre sienų dažymas – tai technika, kai spalvos ant sienos sumaišomos ir palaipsniui pereina iš vieno atspalvio į kitą, sukurdamos gradiento efektą. Dažyti galima naudojant įvairias spalvas – nuo subtilių to paties atspalvio variacijų iki drąsių kontrastų, kuriančių dramatišką įspūdį. 

Dažymas Ombre stiliumi – tai ne tik spalvų maišymas, bet ir gylio bei dimensijos pojūčio interjere kūrimas. Pasitelkus šį efektą kambarys gali atrodyti didesnis, atviresnis ir erdvesnis. Tai universali technika, kurią galima pritaikyti prie įvairaus stiliaus interjero – tradicinio, modernaus, ar bohemiško.

Sklandus spalvų perėjimas traukia akį ir suteikia bet kokiai erdvei dinamiškumo. Priklausomai nuo pasirinktų atspalvių galite tokiu būdu sukurti ramią ir jaukią atmosferą arba suteikti patalpoms daugiau gyvybės ir energijos. Naudojant šviesesnius tonus sienų viršuje ir tamsesnius apačioje – galite sukurti aukščio iliuziją. Ir atvirkščiai, tamsesnė sienų viršutinė dalis gali suteikti kambariui intymumo. 

Kaip pasiekti „Ombre“ efektą dažant sienas?

Norint sukurti tobulą „Ombre“ stiliaus sieną, reikalingas kruopštumas ir technikos supratimas. Štai keli pagrindiniai žingsniai sklandžiam dažymo procesui:

  1. Išsirinkite spalvas. 

„Ombre“ efektui pasiekti jums reikės dviejų spalvų dažų, tad gerai pagalvokite ir nuspręskite, kokius atspalvius norite naudoti. Galite rinktis monochrominę schemą su skirtingais tos pačios spalvos atspalvių perėjimu nuo šviesiausio iki tamsiausio ir atvirkščiai arba naudoti kontrastuojančias spalvas, jei siekiate dramatiškesnio efekto.

  1. Paruoškite sieną dažymui. 

Pasirūpinkite, kad sienos, kurias dažysite būtų švarios ir lygios. Jei jos buvo dažytos ar apklijuotos tapetais – tvarkingai jas nuvalykite, pašalinkite dažų ar klijų likučius ir nugruntuokite. Jei pastebėjote matomų nelygumų – gali prireikti ir glaistymo. Lengvai pasižymėkite sienoje vietą, kurioje norėsite sukurti perėjimo efektą. 

  1. Dažykite.

Pirmiausia voleliu nudažykite norimą sienos dalį akcentiniu atspalviu (arba tamsesniu). Kitą sienos dalį dažykite šviesesniu atspalviu. Tuomet teptuku netaisyklingais judesiais išsklaidykite šviesesnį atspalvį ant akcentinio. Kruopščiai išsklaidykite abiejų spalvų susijungimo vietą. Kuo intensyviau pasidarbuosite teptuku – tuo sklandžiau ir gražiau spalvos susilies.

Keletas patarimų:

  • Pirmiausia pasipraktikuokite: jei „Ombre“ technika dažysite pirmą kartą, pirmiausia pasipraktikuokite ant nedidelės sienos dalies arba kartono gabalėlio, kad įvaldytumėte spalvų maišymo techniką.
  • Naudokite kokybiškus dažus: aukštos kokybės dažai geriau susilieja ir sukuria dailesnį vaizdą.
  • Dirbkite greitai: spalvas maišykite, kol dažai yra dar drėgni, kad perėjimas būtų tolygus.
  • Būkite kantrūs: sienų dažymas „Ombre“ stiliumi gali užtrukti, todėl neskubėkite ir pasieksite nepriekaištingą rezultatą.

 

„Ombre“ – tai būdas suteikti bet kokiai erdvei išskirtinumo ir charakterio. Pasitelkę šiek tiek kantrybės ir kūrybiškumo, sukursite ypatingą, akį traukiantį interjero elementą. Kokybiškus gruntus, glaistus, dažus ir visas darbui reikalingas priemones rasite Spalvų saloje – apsilankykite

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą